Hur läser jag en balans- och resultatrapport?
Om du vill följa företagets ekonomiska status (och ta rätt beslut) behöver du kunna ta fram korrekta balansrapporter och resultatrapporter.
Här visar vi dig att förstå hur balans- och resultatrapporten fungerar. Det kommer göra allt mycket enklare för dig om du följer nedan beskrivningar.
En balans- och resultatrapport ligger till grund för Balans- och resultaträkningen, som i sin tur utgör huvudinnehållet i årsredovisningen för ett aktiebolag. Både stora och små aktiebolag ska lämna sin årsredovisning till Bolagsverket senast 7 månader efter räkenskapsårets slut.
Med andra ord är resultat- och balansräkningen en förenkling av balans- och resultatrapporten. I resultaträkningen och balansräkningen kan du utläsa det mesta om företagets ekonomiska status, vilket hjälper dig att ta rätt ekonomiska beslut för ditt företag så att du inte går i konkurs.
Om detta känns krångligt för dig kan du alltid kolla in cfo stockholm som kan göra jobbet åt dig.
Så fungerar balansrapporten
En balansrapport visar statusen i verksamheten vid en viss tidpunkt. Den visar hur stort det egna kapitalet (pengar du lagt in) är vid en viss tidpunkt. Det egna kapitalet (pengar du lagt in) är skillnaden mellan företagets tillgångar och skulder. I balansrapporten summeras skulder och eget kapital. Summeringen ska sedan stämma överens med tillgångarna, det vill säga skulder och eget kapital ska balanserna med tillgångar.
– Ett saldo i balansrapporten som avser första datumet i en period, till exempel 1 januari, kallas ingående balans (IB).
– Ett saldo i balansrapporten som avser sista datumet i en period, till exempel 31 december, kallas utgående balans (UB).
Summa tillgångar och summa eget kapital och skulder måste alltid vara lika stora i varje balansräkning.