Vilka kungligheter i Sverige använder inga livvakter?

Att vara en kunglighet i Sverige innebär att man har en särskild status och en mängd olika privilegier.

En av dessa privilegier är att man har en livvakt som skyddar en från potentiella hot och faror. Men vilka kungligheter i Sverige har ingen livvakt? Här nedan ser ni Margareta Thorgren som är presschef för hovet.

Svenska Kungligheter Utan Livvakt

Enligt källor har alla kungligheter i Sverige en livvakt som skyddar dem. Detta inkluderar kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar. Men det finns några undantag. Till exempel har prinsessan Madeleine valt att inte ha en livvakt eftersom hon inte längre är en aktiv medlem av kungafamiljen.

Historiska Kontext

Livvaktsstyrkan har funnits i Sverige sedan 1600-talet och har utvecklats och förändrats över tid. Idag är det Säkerhetspolisen som ansvarar för livvaktsstyrkan och skyddar den centrala statsledningen. Detta inkluderar kungafamiljen, riksdagens ledamöter, statsråden och partiledare.

  • Alla kungligheter i Sverige har en livvakt för att skydda dem från potentiella hot och faror.
  • Undantag finns dock, som prinsessan Madeleine som valt att inte ha en livvakt eftersom hon inte längre är en aktiv medlem av kungafamiljen.
  • Livvaktsstyrkan har funnits sedan 1600-talet och ansvaras idag av Säkerhetspolisen som skyddar den centrala statsledningen.

Svenska Kungligheter Utan Livvakt

Det finns vissa svenska kungligheter som inte har någon livvakt. Detta beror på deras position och roll i kungahuset. Nedan finns en lista över några av de svenska kungligheterna utan livvakt:

Kunglighet Position
Prinsessan Madeleine Privatperson
Prinsessan Estelle För närvarande för ung för att ha en livvakt
Prins Oscar För närvarande för ung för att ha en livvakt
Prinsessan Leonore För närvarande för ung för att ha en livvakt
Prins Nicolas För närvarande för ung för att ha en livvakt
Prinsessan Adrienne För närvarande för ung för att ha en livvakt

Prinsessan Madeleine som är dotter till kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia är en av de svenska kungligheterna utan livvakt. Hon är en privatperson och har inte längre någon officiell roll i kungahuset.

De andra kungligheterna som inte har någon livvakt är barn till kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Prinsessan Estelle, prins Oscar, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne är alla för närvarande för unga för att ha en livvakt.

Det är viktigt att notera att denna lista kan förändras över tid beroende på kungligheternas position i kungahuset och deras ålder.

Historiska Kontext

Sedan 1927 har Sveriges kungligheter skyddats av Livgardet och Polisens säkerhetsavdelning. Dessa livvakter är utbildade i kampsport, självförsvar och skjutvapen. Deras uppgift är att skydda kungafamiljen från hot och faror. Men vilka kungligheter i Sverige har ingen livvakt?

Det är viktigt att förstå den historiska kontexten för att besvara denna fråga. Under medeltiden hade kungligheter personliga livvakter som var lojala mot dem själva snarare än mot staten. Dessa livvakter var ofta adelsmän som var beväpnade och redo att försvara sin kung i strid.

Efter Gustav Vasas tid på tronen började kungligheternas livvakter att organiseras och utbildas på ett mer systematiskt sätt. Under 1700-talet var det vanligt att kungligheterna hade en personlig livvakt, men det var också vanligt att de hade flera livvakter som var stationerade runt omkring dem.

Under 1800-talet blev det allt vanligare att kungligheterna hade en formell livvakt som var organiserad av staten. Dessa livvakter var ofta militärer som hade utbildats i självförsvar och kampsport. De var också utrustade med skjutvapen och andra vapen.

Idag har alla kungligheter i Sverige livvakter för att skydda dem från hot och faror. Det är en viktig del av deras säkerhet och en symbol för deras status som kungligheter.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *