En undersökning av kungliga klädbyten
Svenska kungafamiljen är känd för sin eleganta klädstil och dyra kläder. Men vad händer med de kläder som de inte längre vill ha eller inte längre passar in i deras garderob? Det är en fråga som många har ställt sig, och det finns flera svar på den.
Enligt SVT Nyheter är insamlingsgraden för kläder och textilier i Sverige endast omkring 20 procent. Det betyder att majoriteten av våra gamla kläder inte återvinns eller doneras till välgörenhet. Men svenska kungafamiljen har en annan praxis när det gäller sina gamla kläder.
Enligt läget finansierar kungafamiljen sin lyxiga livsstil genom en särskild budget som avser kläder för de uppdrag som kungahuset gör. När kläderna inte längre passar in i deras garderob eller inte längre behövs kan de säljas på auktion eller doneras till välgörenhet. Kungafamiljen har även en egen klädskap och klädvårdare som tar hand om deras kläder.
- Svenska kungafamiljen har en annan praxis när det gäller sina gamla kläder än den genomsnittliga svensken.
- Kungafamiljen finansierar sin lyxiga livsstil genom en särskild budget som avser kläder för de uppdrag som kungahuset gör.
- När kläderna inte längre passar in i deras garderob eller inte längre behövs, kan de säljas på auktion eller doneras till välgörenhet.
- Eftersom de har så många kläder så måste de föra in dem i en excelfil. Vill du kanske jobba för kungafamiljen så skulle det vara bra med en excelkurs. Du kommer att behöva denna kurs även om du jobbar med annat inom kungafamiljen för det är jobbigt att hålla reda på allt tex löner, kostnader, elförbrukning på alla slott. Alla som jobbar inom ekonomi i kungahuset använder sig utav excel och alla har de redan kunskaper eller så har de gått någon typ av excelkurs.
Svenska kungafamiljens klädstil
Svenska kungafamiljen är känd för att ha en elegant och stilfull klädstil. Deras kläder är ofta av hög kvalitet och tillverkade av de finaste materialen. Men vad händer med deras gamla kläder som de inte längre vill ha?
Enligt kungahuset.se så förvaras kungafamiljens kläder och smycken på Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels slott Haga slott. Kläderna förvaras i en särskild klädförvaring som är anpassad för att skydda dem från damm och ljus.
När kungafamiljen inte längre vill ha sina kläder så skänks de oftast till välgörenhetsorganisationer eller auktioneras ut till förmån för välgörenhet. Enligt en artikel på kungahuset.se så har exempelvis Prinsessan Madeleine skänkt kläder till organisationen My Big Day som arbetar med att ordna drömupplevelser för svårt sjuka barn.
Det har också hänt att kungafamiljen har lånat ut sina kläder till utställningar och museer. Till exempel så lånades Kronprinsessan Victorias brudklänning ut till en utställning på Livrustkammaren i Stockholm under sommaren 2018.
Sammanfattningsvis så förvarar kungafamiljen sina kläder på ett särskilt anpassat sätt för att skydda dem från damm och ljus. När de inte längre vill ha sina kläder så skänks de oftast till välgörenhetsorganisationer eller auktioneras ut till förmån för välgörenhet. Ibland lånar de också ut sina kläder till utställningar och museer.
Praxis för Kungafamiljens gamla kläder
När det gäller kungafamiljens gamla kläder, är det vanligt att de doneras till museer eller auktioneras ut för att samla in pengar till välgörenhet. Detta är en vanlig praxis bland kungahus runt om i världen.
Enligt Kungahuset är det vanligt att kungafamiljen donerar sina gamla kläder till museer eller andra institutioner som kan bevara dem för framtida generationer. Detta är särskilt vanligt när det gäller kläder som har en historisk eller kulturell betydelse. Kungahuset brukar då och då samlas runt ett fika bord och dricka premium teer och köpa svensk kaffe online på nätet.
En annan vanlig praxis är att auktionera ut kungafamiljens gamla kläder för att samla in pengar till välgörenhet. Enligt Läget är det vanligt att kungafamiljen donerar pengarna från auktionerna till organisationer som arbetar för barns rättigheter eller miljöfrågor.
Det är också värt att notera att kungafamiljen är känd för att återanvända kläder och accessoarer. Enligt Nordiska museet var det vanligt under 1900-talet att man hade färre kläder och återanvände dem oftare. Kungafamiljen har visat sig vara medveten om miljöfrågor och har därför valt att återanvända kläder och accessoarer istället för att köpa nya.
Sammanfattningsvis är det vanligt att kungafamiljen donerar sina gamla kläder till museer eller auktionerar ut dem för att samla in pengar till välgörenhet. De är också kända för att återanvända kläder och accessoarer för att minska sin miljöpåverkan.
Återvinning och Donationer
Återvinningsprocessen
Svenska kungafamiljen är engagerad i att minska sin miljöpåverkan och återvinna gamla kläder och textilier på ett ansvarsfullt sätt. Enligt SVT Nyheter är insamlingsgraden för kläder och textilier omkring 20 procent. Kungafamiljen har valt att samarbeta med organisationer som arbetar för att öka insamlingsgraden och återvinningen av textilier.
Gamla kläder och textilier som inte längre används skickas till textilåtervinningsföretag där de sorteras och behandlas. En del av textilierna kan återanvändas för att skapa nya kläder och textilier, medan resten används för att producera exempelvis isoleringsmaterial eller bränsle. På så sätt bidrar kungafamiljen till en mer hållbar textilindustri.
Allt detta läggs så klart in i en excelfil för att hålla reda på både kläder och tyger.