Jag har kartlagt kungafamiljens engagemang – detta brinner de för!
Som bekant har medlemmarna i kungafamiljen flera engagemang och beskyddarskap som de brinner extra mycket för. Ett engagemang är alltså ett område som de arbetar med, ofta genom sina stiftelser, som de är extra passionerade kring. Detta går ofta hand i hand med kunglighetens privata intessen. Jag har därför kartlagt kungafamiljens engagemang!
Kung Carl XVI Gustaf
Kungen är mycket intresserad av natur- och miljöfrågor. Han spenderar gärna tid ute i naturen i närheten av sitt fritidsboende Stenhammar slott. År 1988 utsågs Kungen till ordförande i den svenska organisationen av Världsnaturfonden WWF. Därtill är han även en mycket duktig och erfaren scout. Detta går ju hand i hand med sitt stora intresse för natur och miljö.
Med åren har Kungen blivit mer intresserad av teknik och digitaliering. Han har ett flertal gånger deltagit i Royal Technology Mission som Ingenjörsakademin arrangera samt flera seminarium och symposium där huvudtemat varit teknik.
Drottning Silvia
Drottning Silvia har ett stort engagemang för mänskliga rättigheter och humanitära frågor. I början av 1999 grundade hon stiftelsen World Childhood Foundation vars syfte är att jobba för utsatta barn och för barn som befinner sig och är i riskzonen för våld och sexuella övergrepp. Stiftelsen har under sin 22-åriga verksamhet givit städ till dryft 1200 projekt i 19 länder
Drottning Silvia är även grundare till stiftelsen Mentor International Foundation som jobbar med att stärka ungdomars självkänsla genom att erbjuda dem en mentor. I samband med Childhoods 10-års dag 2009 startade Kungafamiljen stiftelsen Global Child Forum med fokus på att öka barns rättigheter.
Drottning Silvia har verkligen en stort engagemang för barn och ungdomar. Men hon har även ett stort engamemang för äldre. 1997 dog drottning Silvias mamma Alice Sommerlath och hon hade under sin sista tid i livet lidit av demens. Detta sådde ett frö i drottning Silvia och resulterade i Stiftelsen Silviahemmet som stödjer forskning och utbildning tillsammans med Sophiahemmets Högskola och Karolinska Institutet. Genom Sophiahemmets Högskola kan man studera till att bli Silviasjuksköterska där man får extra kunskap inom demenssjukdom just för att stödja äldre som drabbats av demens.
Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria är engagerad inom många områden. Precis som sin mor brinner hon för humanitära frågor men har riktat in sig på både barn och unga men också på kris- och konflikthantering, biståndsarbete och globala fredsfrämjande verksamheter. År 2016 utsågs kronprinsessan till ambassadör för FN:s globala hållbarhetsmål för Agenda 2030. Hon jobbar främst med vatten och hälsa, vilka är mål 6 och 14.
När kronprinsessan Victoria fyllde 20 år grundades Kronprinsessan Victorias fond som samarbetar med Radiohjälpen. Fonden delar ut bidrag till verksamheter och organisationer som verkar för att barn och ungdomar med funktionsvariationer och/eller kronisk sjukdom ska få en aktiv fritid och kunna få röra på sig. När kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig 2010 startade de en stiftelse, Kronprinsessparets stiftelse, som jobbar med etta främja en bättre hälsa och motverka utanförskap.
Prins Daniel
Prins Daniel är väldigt engagerad inom friskvård och folkhälsa, bland annat inom organisationen Generation Pep som han och kronprinsessan Victoria startade 2016. Eftersom han själv genomgått en njurtransplantation har han besökt flera sjukhus och mött människor som väntar på eller fått ett organ transplanterats. Detta sådde fröet till att grunda Prins Daniels forskningsanslag till yngre lovande forskare som verkar för hjärt- och lungforskning.
Ytterligare ett ämne som prinsen är mycket engagerad i är entreprenörskap. När prinsen träffade kronprinsessan Victoria drev han ett gym men när han lämnade sitt företag MasterTraining ville han fortsätta jobba med entreprenörskap, framförallt med att inspirera ungdomar. 2013 grundades projektet Prins Daniels Fellowship och entreprenörskapsprogram som samarbetar med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. När det inte är pandemi åker prins Daniel gärna till skolor runt om i Sverige tillsammans med entrepenörer och företagsledare för att inspirera.
Prins Carl Philip
Prins Carl Philip är en kunglighet med många strängar på sin lyra. Han delar idrotts- och friskvårdsintresset med sin svåger prins Daniel. Han har delat ut pris under Svenska Idrottsgalan och Svenska Rallyt. 2013 delades priset Prins Carl Philips Racing Pokal ut för första gången vars syfte är att uppmuntra och hjälpa unga kartingtalanger inom motorsporten.
Prins Carl Philip har ju även företaget Bernadotte&Kylberg tillsammans med Oscar Kylberg som de startade 2012. Därför drar han sig inte för att åka på uppdrag med fokus på design och konst!
När prinsen gifte sig med prinsessan Sofia den 13 juni 2015 grundade de stiftelsen Prinsparets stiftelse som har två huvudfokus, att sprida kunskap om dyslexi och skapa en tryggare nätvardag för barn och unga.
Prinsessan Sofia
Prinsessan Sofia har ett välidigt starkt engagemang för utsatta barn och ungdomar. 2010 grundade hon Project Playground tillsammans med Frida Vesterberg. Ungefär sex månader efter bröllopet utsågs prinsessan Sofia till till ny hedersordförande för Sophiahemmet. Hon tog över den positionen efter prinsessan Christina, Fru Magnuson.
Prinsessan Madeleine
Prinsessan Madeleine gick i sin mors fotspår och är mycket engagerad i barn och ungdomar. Hon arbetar mycket med drottning Silvias organisation Word Childhood Foundation. När hon bodde i New York var det hennes största arbete. Inom Childhood-verksamheten har hon startat många kampanjer och projekt, bland annat kampanjen #EyesWideOpen. Prinsessan Madeleine är även beskyddare för Stiftelsen Min Stora Dag som uppfyller svårt sjuka barns önskningar.
Foto: Kungliga Hovstaterna / Sara Friberg, Kungliga Hovstaterna / Elisabeth Toll.
Du kan också ta med video slots?
__________________________________________________________________________
Inlägget är inte ett samarbete, sponsrat, betlat eller påverkat av tredje part.